De oliebollenkramen staan voor de deur, op de weg wordt met zout gestrooid en op het grote plein wordt er volop geschaatst. Dit betekent maar één ding: het aftellen naar het nieuwe jaar is weer begonnen. Daar hoort volgens traditie het afsteken van vuurwerk bij, of liever gezegd: het debat rondom het afsteken van vuurwerk. Over het verbod op consumentenvuurwerk valt te twisten, maar het staat buiten kijf dat er elk jaar schade ontstaat tijdens oud en nieuw. Verschillende soorten schade, met verschillende juridische gevolgen.
Materiële schade
Allereerst, kun je denken aan beschadigde ruiten. In de opstalverzekering (ook wel: woonhuisverzekering), die de kosten dekt voor zaken die aan je huis vastzitten, kan zijn opgenomen dat glaswerk meeverzekerd is, maar dit is niet standaard voor je geregeld en kost dus misschien iets extra’s.
Een opgeblazen brievenbus vergoed krijgen zal ook niet zomaar in iedere situatie meteen slagen. Een exemplaar dat aan het huis vast is gemonteerd en een gleuf in de deur of muur vallen meestal gewoon direct onder de opstalverzekering. Een buitenbus, die dus niet een onderdeel van het huis vormt, is bij de ene verzekering wel en bij de andere niet gedekt.
Raar maar waar, in brand gestoken auto’s zijn een daadwerkelijk voorkomend fenomeen. Met een all riskverzekering ben je gelukkig sowieso al gedekt. Bij een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering moet je gekozen hebben voor extra casco-dekking. Dit geldt ook voor schade aan de ruiten. Vuurwerkschade valt dan onder ‘vandalisme’, dat gek genoeg vaak te vinden is onder de polis voor aanrijdingen.
Mocht de verzekeraar écht geen baat bieden, maar weet je onder meer wel wie er precies het vuurwerk heeft afgestoken, dan kun je diegene wellicht nog aansprakelijk stellen. Zo zit dit ook bij de volgende soort voorkomende schade.
Letselschade
Een van de grootste hekelpunten van vuurwerk is niet alleen dat het schade kan aanrichten bij objecten, maar ook dat het jaarlijks voor vele gewonden zorgt. Je zorgverzekering dekt niet altijd alle kosten en een eventuele ongevallenverzekering keert pas uit als een medisch expert blijvende schade kan vaststellen.
Om de overgebleven kosten toch vergoed te krijgen dien je dus sowieso iemand aansprakelijk te moeten stellen. Je kunt direct degene aanpakken die het vuurwerk heeft afgestoken of (bij ondeugdelijk vuurwerk) de verkoper. In elk geval gelden er wel wat eisen. Als slachtoffer moet je gegevens verzamelen van degene die de schade op zijn geweten heeft, getuigen of mensen die eventueel een verklaring zouden willen afleggen en beeldmateriaal van de situatie zelf. Kinderen zijn ook aansprakelijk te stellen, maar dan via hun ouders.
Overigens raken niet alleen mensen gewond: ook huisdieren hebben het te verduren. Natuurlijk kun je ook je huisdier verzekerd hebben. In dat geval kun je de medische kosten claimen, maar aangezien dit niet voor de meeste mensen geldt en huisdieren op zich al niet op hun gemak zijn tijdens oud en nieuw, kun je beter voorkomen dan helen. Laat dat arme beestje dus voor één dagje lekker binnen.
Kortom, bij schade door vuurwerk komt veel papierwerk kijken dat doorgespit moet worden. Ook al neem je de rest van het nieuwe jaar vakantie om dit allemaal te doen, dan zal je toch moeten weten waar je naar op zoek moet om vervolgstappen te ondernemen. Dus heb je al genoeg aan je hoofd na een drukke decembermaand en zoek je mensen die jou verder willen helpen? Aarzel dan niet en neem contact op met een van onze medewerkers!
Een gedachte over “Vuurwerk – duur werk”
goed artikel, heel erg bedankt