Arbeidsrecht


 Algemeen

Arbeidsgeschillen kunnen verschillend van aard zijn en daarom adviseren wij dat je contact met ons opneemt als je geschil hebt of als je twijfelt over jouw arbeidscontract. 

 


Kan een arbeidscontract voor bepaalde tijd verlengd worden?

Stel je hebt een arbeidscontract voor 1 jaar afgesloten, dan moet jouw baas minimaal 1 maand voordat het contract verloopt schriftelijk aangeven of het contract (voorwaardelijk) verlengd wordt of niet. Als er geen voorwaarden voor verlenging zijn gegeven dan gelden jouw oude voorwaarden. De duur van jouw contract is dan hetzelfde met een looptijd van max. 1 jaar.

Er zijn echter wel wat uitzonderingen op deze verplichting en dat zijn de volgende:

  1. jouw contract is korter dan 6 maanden;
  2. er is geen einddatum in jouw contract (voor onbepaalde tijd dus);
  3. je hebt een contract voor een enkel project;
  4. je hebt een contract ter vervanging van een afwezige college;
  5. je hebt geen uitzendcontract met uitzendbedding.

 


 Hoe lang mag mijn proeftijd zijn?

Veel werkgevers werken met een proeftijd en daar kun jij als student ook mee te maken krijgen. Ook bij vragen hierover kunnen wij studenten advies verlenen. Als je niet zeker bent of jij voor jouw baan wel een proeftijd mag hebben of voor hoe lang die maximaal mag duren, dan kan het onderstaande lijstje helpen waarin de wettelijke maxima genoemd zijn:

  1. bij een contract van 6 maanden of korter geldt geen proeftijd;
  2. bij een contract van meer dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar mag je maximaal 1 maand proeftijd krijgen;
  3. bij een contract van minimaal 2 jaar of voor onbepaalde tijd mag je maximaal 2 maanden proeftijd krijgen;
  4. bij een contract ter tijdelijke vervanging van een zieke of bij een contract voor een project zonder einddatum mag je maximaal 1 maand proeftijd krijgen.

In de cao kan echter een andere tijd zijn afgesproken dan wettelijk bepaald is, deze afspraken in de cao gelden boven de wettelijke regels dus lees deze goed! Bij een contract dat korter duurt dan 6 maanden kan er nooit worden afgeweken van de wettelijke regels bij cao. Voor een overzicht van alle cao's, klik hier.

 


 

Direct in contact komen met een van onze medewerkers?