Heb je problemen met jouw studie? Benader dan de examencommissie.

Posted on Posted in Geen categorie

Iedere hogere onderwijsinstelling in Nederland heeft op grond van de wet een examencommissie. Dit is een commissie die vaststelt of een student voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een diploma. Ook houdt de examencommissie zich bezig met de kwaliteitsbeoordeling van het vakaanbod van een onderwijsinstelling en controleert de zwaarte van de afgenomen tentamens en toetsen. Het komt ook voor dat er studenten zijn die op basis van werkervaring of elders behaalde tentamens voor vrijstellingen in aanmerking komen. De examencommissie zal dergelijke aanvragen behandelen. Indien er aan een onderwijsinstelling een bijzondere eis van bindend studieadvies geldt, beoordeelt de examencommissie of een student hieraan voldoet.
Kortom: als student is het onvermijdelijk dat je met de examencommissie in aanraking komt.

Ik wil een verzoek indienen
Wil jij een vrijstelling voor een bepaald vak aanvragen? Wil jij dispensatie voor het bindend studieadvies? Ben jij door ziekte verhinderd deel te nemen aan een tentamen en wil je daarvoor een extra herkansingsmogelijkheid? Dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie. Voor meer informatie over het indienen van dergelijke verzoeken raden we je aan de website van jouw onderwijsinstelling te raadplegen. Weet je niet hoe je een verzoek kan opstellen? Neem dan contact met ons op, zodat wij jou daarin kunnen adviseren.

Ik wil in beroep tegen een besluit van de examencommissie, kan dat?
Heb jij een verzoek ingediend bij de examencommissie en wordt deze volgens jou onterecht afgewezen? Dan raden wij jou aan contact met ons op te nemen, zodat wij de mogelijkheden met je door kunnen nemen.

Het is natuurlijk mogelijk om alsnog te berusten in het besluit. Ook is het mogelijk om in beroep te gaan bij het College van Beroep voor Examens (COBEX). Maar let op, niet alle zaken worden door hen behandeld. Zo worden administratieve fouten niet behandeld door het COBEX maar door de onderwijsbalie. Recht voor Studenten is bereid om jou bij te staan op de hoorzitting van het COBEX, hiervoor is geen advocaat benodigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *